Proeverij SG Newton valt goed in de smaak: ‘Wat zijn de leerlingen vakkundig’.
Een geoliede machine: zo draait SG Newton als ze voor een avond een proeverij organiseren. De culinaire gerechten die 28 vierdejaars leerlingen van de vmbo-school fabriceren, doen niet onder voor een etentje in een goed restaurant.
Carpaccio Newton-style, kipsaté met frisse salade en huisgemaakte friet en een verrassingsdessert met gekaramelliseerde appel en zelfgemaakte stroopwafel zijn slechts enkele van de vele gerechtjes die deze avond genuttigd kunnen worden. De leerlingen zijn al vroeg begonnen met de voorbereidingen en dat is te merken; alles loopt gesmeerd.
De gasten, die bestaan uit ouders, mensen uit de buurt en andere belangstellenden likken hun vingers af bij alles wat ze voorgeschoteld krijgen. “Alles is lekker. Het is echt heerlijk, geweldig. Ik heb meteen geboekt voor de volgende keer”, glundert een van de gasten, Liesbeth Scholten.
Het doel van deze avond is tweeledig, vertelt Lisa van Susteren, docent op deze school. “De leerlingen leren gerechten te maken en mensen te woord te staan. Dat is heel spannend voor ze. Daarnaast kunnen de bezoekers kennis maken met het restaurant.” Er is een hoop aanloop en de mensen kunnen ook in de keuken kijken. “Het is meteen een soort open huis. Echt leuk dat het zo druk is”, zegt Lisa.
Afwas
De helft van de leerlingen staat in de keuken, de andere helft staat in de bediening of doet de afwas. Owen is om twee uur al begonnen met de voorbereidingen en staat gamba’s te bakken samen met een klasgenoot. Dit is iets nieuws voor hem, en best een beetje spannend. “Maar tot nu toe hebben we alles in de hand”, zegt hij.
Genesis is al om half negen begonnen en is dus al lang op school. Maar dat is niet te zien aan haar grote lach. “Ik vind het leuk om met mensen in gesprek te gaan en het eten te serveren dat ik zelf heb gemaakt”, vertelt ze, terwijl ze een kopje Zaanse mosterdsoep inschenkt.
Edgar en Eveline vinden het ’superleuk en het eten super goed’. “Als ouders wil je je gezicht laten zien en het handige is natuurlijk dat je zelf niet meer hoeft te koken”, glimlacht Eveline. Loek Stam, die al eerder met SG Newton in contact was met voetbalvereniging Always Forward, is uitgenodigd door de school en hem valt het op dat de jongens en meisjes zo goed bezig zijn. “Ze zijn nu al zo vakkundig.”
Reserveren
Er kan nog zes keer op een woensdagavond een driegangenmenu gegeten worden bij SG Newton. Meer informatie hierover op www.thefork.nl met zoekfunctie @newton.
Lees het hele artikel in het Noordhollands Dagblad hier.